19-årige Alexander Diemer bruger sin tekniske studentereksamen til en læreplads som rustfast klejnsmed. De fleste andre fra hans gymnasieklasse er i gang eller går i gang med studier og skal leve af SU, og det kunne også være sket for Alexander Diemer, men han har valgt en utraditionel rute og får allerede løn.
Uddannelsescenter Holstebro ønsker, at flere studenter går samme vej, hvis de ikke vil tage en lang boglig uddannelse. Skolen forstærker derfor nu indsatsen for at få flere fra de gymnasiale retninger til at vælge en erhvervsuddannelse. Det sker samtidig med, at Danmarks Radio i en ny tv-serie om ”Danmarks stærkeste hænder” sætter fokus på blandt andre håndværkere.
Mens mange fra klassen gør klar til at studere, vil 19-årig vestjyde ind i fag, hvor der mangler medarbejdere.
19-årige Alexander Diemer har valgt en utraditionel uddannelsesvej. Han blev teknisk student i sommer og er straks gået i gang med en uddannelse som rustfast klejnsmed på virksomheden SteelXperts i Holstebro. Her er han nu med til at fremstille blandt andet procesanlæg til fødevareindustrien.
Alexander Diemer mødte værkfører Jimmy Korsholm Pedersen fra SteelXperts, da Uddannelsescenter Holstebro i foråret holdt messe med titlen ”Sabbat med mening”. Dengang tænkte eleven på at komme ud at arbejde et år for at tjene penge, og så ville han til forsvaret som konstabel. Alexander Diemer fortalte værkføreren, at han havde været glad for metalfag på gymnasiet og for at svejse. De aftalte, at han skulle komme på virksomheden en uge for at snuse. Det er så nu ikke bare endt med et sabbatår, men med en fireårig uddannelse.
Uddannelsescenter Holstebro har hvert år en række studenter, som ikke ønsker en lang boglig uddannelse. Nu vil skolen med en ny indsats gøre dem opmærksomme på mulighederne i en erhvervsuddannelse. En række fag mangler medarbejdere.
Mange andre fra Alexander Diemers klasse vil i gang med studier. De skal på SU i op til måske seks år. Han får straks løn som lærling, og en nyuddannet klejnsmed tjener også godt. Indtægten kan godt matche, hvad en ingeniør får. Alexander Diemer har allerede råd til en lejlighed i midtbyen i Holstebro sammen med sin kæreste.
SteelXperts har i alt 6 lærlinge blandt de 58 medarbejdere. De fleste kommer fra folkeskolen, og Jimmy Korsholm Pedersen kan godt mærke, at Alexander Diemer har et andet udgangspunkt. Lærlingen har for eksempel spurgt, hvad der er i stålet? Det har værkføreren aldrig tidligere været ude for. Alexander Diemer får også forkortet sine ophold på teknisk skole, fordi han kan meget matematik og fysik i forvejen.
Direktør Bjarne Sørensen fra SteelXperts siger, at smedefaget i dag er meget anderledes, end udenforstående forestiller sig. Det er meget selvstændigt. Lærlinge kommer også med ud at stille anlæg op.
- Vi har brug for flere unge og er nu sammen med andre virksomheder i Holstebro med til at give en unge en lærepladsgaranti, så de ved, at hvis de går i gang med en erhvervsuddannelse, så kan de gennemføre uddannelsen på en virksomhed, siger Bjarne Sørensen.
DR1 sætter i øjeblikket fokus på erhvervsuddannelserne i en serie med titlen ”Danmarks stærkeste hænder”.
Yderligere oplysninger kan indhentes hos:
Links:
SteelXperts
Danmarks stærkeste hænder
Lærepladsgaranti
Uddannelsescenter Holstebro
Denne pressemeddelelse er udsendt af Holstebro Pressen, som udgives af en arbejdsgruppe, der ønsker at udbrede kendskabet til, hvad der foregår på virksomheder, arbejdspladser, institutioner og andre steder i Holstebro Kommune. Arbejdsgruppe: Dorte Martinsen, Anders Nørgård, Ole Nielsen, Niels Christian Andersen, Peter Vinge Koustrup, Michael Ulsted, Mette Mørk Andersen, Jens Kristian Larsen, Peter Kjeldbjerg, Nanna Seidelin og Niels Stoktoft Overgaard (journalist). Kontakt til arbejdsgruppen: niels@stoktoft.dk